ŠPANĚLSKO – VINAŘSKÉ OBLASTI, KLASIFIKACE VÍN

Španělsko – vinařské regiony

Španělsko patří bezesporu mezi vinařské velmoci a dějiny španělského vinařství sahají až do třetího tisíciletí př.n.l. Jeho historie je však velmi pohnutá, několikrát téměř zaniklo. Geografické podmínky pro pěstování vína jsou, a vždy byly, ve Španělsku ideální. Na klima má vliv především obrovská plošina známá jako Meseta Central. Některé záznamy hovoří až o šesti stech odrůd, které se ve Španělsku pěstují, ale většina produkce je zaměřena na 20 odrůd. Jmenujme alespoň bílé Airen, Albarino a Verdejo, červené pak Tempranillo, Carinena a Garnacha. Mezi hlavní hlavních vinařské regiony patří Rueda, Priorat, Toro, Rioja, Navarra a další.

Španělsko má množství různých vinařských oblastí, více než polovina vlastní klasifikaci Denominación de Origen (DO). Dvě vinařské oblasti – Riojaa Priorat – vlastní nejvyšší stupeň DOCa.

Španělské vinařské oblasti: Abona, Alella, Alicante, Almansa, Arabako Txakolina, Arlanza, Arribes, Bierzo, Binissalem / Mallorca, Bizkaiko Txakolina, Bullas, Calatayud, Campo de Borja, Cariñena, Catalunya, Cava, Cigales, Conca de Barberà, Condado de Huelva, Costers del Segre, Dehesa del Carrizal, El Hierro, Domino de Valdepusa, Empordà -Costa Brava, Finca Elez, Getariako Txakolina, Gran Canaria, Jerez-Xérès-Sherry, Jumilla, La Gomera, La Mancha, La Palma, Lanzarote, Málaga a Sierras de Málaga, Manchuela, Madrid, Méntrida, Mondéjar, Monterrei, Montilla-Moriles, Montsant, Navarra, Pago Guijoso, Penedès, Pla del Bages, Pla i Llevant (Mallorca), Priorat, Rías Baixas, Ribeira Sacra, Ribeiro, Ribera del Duero, Ribera del Guadiana, Ribera del Júcar, Rioja, Rueda, Somontano,Tacoronte Acentejo, Tarragona, Terra Alta, Tierra de Léon, Tierra del Vino de Zamora, Toro, Utiel-Requena, Valdeorras, Valdepeñas, Valencia, Valle de Güimar, Valle de Orotava, Ycoden-Daute-Isora, Yecla, Vinos de Pago, Pago Señorío de Arinzano.

Rioja – nejznámější vinařská oblast Španělska, která v roce 1991 získala nejvyšší stupeň národního ocenění DOCa. Tato vinařská oblast produkuje velmi kvalitní, zejména červená vína. Tato vinařská oblast je ovlivněna středozemními vlivy i vlivy Biskajského zálivu a leží na horním toku řeky Ebro. Vinařská oblast se dělí na tři regiony: Rioja, Navarra a Jižní Baskicko.

DĚLENÍ ŠPANĚLSKÝCH VÍN PODLE DRUHU ZRÁNÍ

  • Joven – označení pro mladá španělská vína, která se uvádějí na trh prvním nebo druhým rokem po sklizni a jsou určena k okamžité spotřebě. Vína si uchovávají charakter odrůdy, svěžest i ovocnost.
  • Cosecha (Semi Crianza) – víno s vyšší kategorií zrání. Víno může zrát i několik měsíců v barikových sudech a následně v lahvi.
  • Crianza – znamená metodu zrání v sudu. Toto označení se týká červených španělských vín z vybraných hroznů, která zrají minimálně  6 až 12 měsíců. Poté vína zrají několik měsíců v lahvích.
  • Reserva – označení pro červená španělská vína z nejlepších ročníků, která zrají minimálně 12 měsíců v barikových sudech a následně další měsíce v lahvi. Na trh se červená vína s označením Reserva uvádějí po dosažení věku tří let.
  • Gran Reserva – vybraná červená španělská vína z výjimečných a nejkvalitnějších ročníků, která zrají minimálně 24 měsíců v dubovém sudu a poté ještě několik let v láhvi. Červená vína takto zrají nejméně 5 let.
  • Fermentado en barrica – označení pro zrání bílých vín v barikovém sudu, což je obdoba crianza, reserva a gran reserva u červených vín.
  • Cava – šumivé víno (sekt) vyráběný tradiční „šampaňskou metodou“ dvojího kvašení v láhvi. Není od věci, že zhruba 90 % celé španělské produkce cavy se vyrobí v Katalánsku. Tradiční kupáží cavy je Xarel-lo (výraznější kyselinky a alkohol), Parellada (výrazné aroma květin) a Macabeo (ovocné tóny chutí). Označení cava však mohou nést i jiné, méně tradiční nebo moderní kupáže.

KLASIFIKACE ŠPANĚLSKÝCH VÍN

  • VdM – Vino de Mesa – Stolní víno bez uvedení odrůdy, jen rozdělení na červené víno (vino tinto) a bílé víno (vino blanco). V této kategorii mohou být velmi kvalitní vína, která nemohla získat vlastní denominaci (DO, DOC) z důvodu malého rozsahu území nebo objemu produkce.
  • VdMde – Vino de Mesa de – Stolní víno je „vyšší“ podkategorie typu Vino de Mesa, kde se uvádí i původ vína.
  • VdlT – Vino de La Tierra – Víno „ze země“ (zemské víno). Je uvedena odrůda, odpovídá francouzskému označení Vins de Pays de Zone. Užívá se u vín, která mají dostatečný místní styl a charakter, jsou typická, zvláštní a osobitá.
  • D.O. – Denominacion de Origen – Víno z určité konkrétní oblasti. Zaručuje vyšší stupeň kvality a záruky, je uvedena odrůda. Odpovídá Apellation d Origin Controleé (AOC) ve Francii nebo označení DOC v Itálii
  • D.O.Ca – Denomina­cion de Origen Calificada – Víno z určité konkrétní oblasti klasifikované. Nejvyšší oficiální klasifikace. Označení je podobné italskému Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Prvním regionem patřícím do této kategorie byla Rioja v roce 1991.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *